Paarden zijn atleten. Het maakt niet uit of ze alleen maar bosritten maken of op hoog niveau wedstrijdsport lopen, een juiste balans in het krachtige bewegingsmechanisme is belangrijk. Bij een disbalans ontstaan er klachten: rugklachten, kreupelheden en spierproblemen komen veelvuldig voor. Dierfysiotherapie kan daarbij helpen.

Rij technische problemen kunnen een fysieke oorzaak hebben bij paarden. Doortrainen op dat probleem heeft daarom geen zin en kan het probleem alleen maar groter maken. Paarden zijn goed in het compenseren van klachten waardoor ze het niet altijd direct laten merken dat er iets aan de hand is.  Gedragsveranderingen kunnen ook een uiting zijn van pijn en ongemak, denk aan ineens bijten, trappen of verzet met rijden. 

Daarnaast kan dierfysiotherapie een ondersteuning zijn bij een revalidatie na een operatie of langdurige blessure. Voor mensen is het heel normaal om na een operatie of trauma naar een fysiotherapeut te gaan, waarom dan niet voor dieren? Er kan na een operatie, langere periode rust of langdurige kreupelheid krachtverlies of compensatie klachten optreden in het lichaam van jouw paard. 
Fysiotherapie voor paarden

- Problemen bij het aansingelen, opzadelen of opstijgen
- Problemen met stelling en buiging
- Problemen met de balans
- Problemen met de aanleuning
- Problemen met springen
- Verzet tijdens het rijden

Rijtechnische problemen

- Kreupelheid
- Stijfheid
- Zwelling of lokaal warmte verschil
- Pijnreactie bij aanraking
- Gedragsverandering
- Artrose
- Peesblessures
- Na langere tijd rust
- Na operatie

Symptomen

Herken je je in bovenstaande dingen of onderstaande symptomen dan is het misschien goed om jouw paard eens te laten onderzoeken. 

Wanneer fysiotherapie voor paarden?

Paarden behandel ik in de regio Utrecht, midden Nederland en Zuid Holland. Ik ben veel in de buurt van IJsselstein, Nieuwegein, Doorn, Zeist, Driebergen, Benschop, Lopik, Lopikerkapel, Oudewater en Kockengen. Maar ik kom ook op andere plekken, benieuwd of ik ook in jouw regio kom? Stuur gerust een berichtje! 

ik wil een afspraak maken

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is adviezen en uitleg geven. Het is voor mij belangrijk om jou inzicht te geven over de klacht van je paard. De aandoening, het beloop en het herstelproces worden besproken. Er worden adviezen gegeven over de belasting van je paard, de opbouwfase na langere periode rust of een operatie maar er worden ook oefeningen mee gegeven die je zelf met je paard kunt gaan doen. 

Adviezen en uitleg

Pijnlijke verhardingen of spierknopen (triggerpoints) in een spier kunnen klachten veroorzaken in het bewegen. Een triggerpoint kan zowel lokaal als uitstralende pijnklachten geven. Met dry needling wordt er met 'droge' naaldjes in de triggerpoints geprikt wat zorgt voor ontspanning. De spierknoop ontspant zich, de doorbloeding in de spier neemt toe en de pijn neemt af. Naast de triggerpoints kan er ook geprikt worden op bepaalde fascia punten wat zorgt voor ontspanning van de fascia. Bij Dry Needling worden deze pijnklachten in het bewegingsapparaat snel en effectief verholpen.

Medical Taping is een behandelmethode waarbij elastische tape op de huid wordt geplakt. Deze tape is speciaal voor paarden ontwikkeld. De tape heeft een ‘liftend’ effect op de huid, waardoor het onderliggende bindweefsel ontspant. Dat heeft weer invloed op spieren, pezen en bewegingen. Medical Taping kan helpen bij het ontspannen of juist het prikkelen van spieren tijdens een training. Daarnaast kan het helpen bij verkleefde littekens, verhard bindweefsel en bij zwelling. 

Medical taping

Dry needling

Fascia is bindweefsel wat als een spinnenweb door heel het lichaam heen loopt. Het is het verbindende, omvattende weefsel wat ervoor zorgt dat alles in het lichaam met elkaar in verbinding staat. Het zorgt onder andere voor de krachtoverdracht van de spieren, ligamenten en pezen. Er lopen bepaalde fascia lijnen door het lichaam van een paard waar je invloed op kan uitoefenen door bepaalde punten te behandelen. Ik behandel fascia met een fascia pen of dry needling. 

Fascia technieken

Wanneer er een te hoge spierspanning aanwezig is in een spier kan dit voor een bewegingsbeperking zorgen. Massage zorgt voor verlaging van de bindweefsel- en spierspanning. Het heeft een positief effect op de doorbloed en de afvoer van afvalstoffen. 
Doordat spieren en gewrichten elkaar ondersteunen kan spierspanning ook zorgen voor een bewegingsbeperking in een gewricht. Door een gewricht te mobiliseren vergroot je de mobiliteit en daardoor de bewegingsvrijheid. 

Massage en mobilisaties

In een behandeling maak ik gebruik van verschillende fysiotherapeutische technieken, het zal per paard anders zijn welke technieken worden ingezet. Hieronder staan de behandeltechnieken welke ik gebruik tijdens mijn behandelingen.

Behandelvormen

Wil je meer weten over bovenstaande behandelvormen of een afspraak maken?