Afspraak maken

De aquatrainer heeft grote voordelen voor honden met blessures, na een operatie aan het bewegingsapparaat, bij verlammingen en voor senior honden. Bij honden die kreupel zijn, een aandoening hebben of moeten revalideren na een operatie zorgt de aquatrainer voor de optimalisatie van het looppatroon. De aquatrainer kan in een vroeg stadium na blessure of operatie worden in gezet. Voor sport- en werkhonden biedt de aquatrainer de mogelijkheid blessures te voorkomen en prestaties te verbeteren. Voor senioren honden is het vooral zinvol om de mobiliteit te ondersteunen. In de aquatrainer wordt gecontroleerd, veilig en onbelast bewogen en zorgt ervoor dat de hond weer het plezier terug krijgt in het bewegen. 

Voor welke honden?

Voor hydrotherapie wordt er gebruik gemaakt van een aquatrainer, dit is een roestvrijstalen bak gevuld met warm water. Door gebruik te maken van de aquatrainer kan de hond gecontroleerd bewegen. De hoogte van het water, de snelheid en eventuele helling van de loopband en de temperatuur van het water zijn variabel en onafhankelijk van elkaar in te stellen. Deze variabelen zijn samen met de tijdsduur van de training meetbaar zodat voor elke hond een ideaal trainingsprogramma samengesteld kan worden.

Aquatrainer

Bij hydrotherapie wordt er in het water getraind met de hond. Het water stimuleert de bloedsomloop, vergroot de gewrichtsbeweging en verlicht eventuele pijnlijke gewrichten.  
De opwaartse druk van het water zorgt ervoor dat gewrichten veel minder worden belast dan bij lopen op land. Door gebruik te maken van de weerstand die het water biedt, kunnen spieren, gewrichten en de conditie op een verantwoorde en effectieve manier getraind worden.

Hydrotherapie

Bij welke aandoeningen kan hydrotherapie helpen? 

Bij de volgende indicaties kan hydrotherapie een waardevolle toevoeging zijn op de behandeling:

- Artrose
- Rugklachten zoals spondylose, lumbosacrale instabiliteit, hernia
- Spier-, pees- en gewrichtsblessures
- Verlammingsverschijnselen
- Kreupelheden zonder oorzaak
- Overgewicht
- Verminderde conditie of sportprestaties

Hydrotherapie kan al vroeg ingezet worden in de revalidatie na een operatie. Zodra de wond dicht is en na goedkeuring van de specialist kan de hydrotherapie opgestart worden. Vanwege de opwaartse druk van het water komt er minder belasting op het geopereerde gewricht dan wanneer uw hond buiten loopt. Het lopen in het water is daardoor minder gevoelig waardoor het looppatroon in de eerste fase van de revalidatie al geoptimaliseerd wordt. In een latere fase van de revalidatie is hydrotherapie ook nog zinvol, als uw hond bijvoorbeeld zijn of haar poot nog niet volledig gebruikt zorgt de training ervoor dat de spieren sterker worden en uw hond zijn of haar poot weer volledig gaat gebruiken.

Bij aangeboren of erfelijke afwijkingen zoals HD, ED of patella luxatie geldt hetzelfde. Spieropbouw is bij dit soort aandoeningen erg belangrijk. Als er buiten nog niet lang gelopen kan worden met uw hond vanwege pijnklachten kan er in het water al langer worden getraind waardoor er toch spieropbouw plaats vindt. Hydrotherapie in een latere fase, de helling staat al wat omhoog waardoor het nog zwaarder is voor de hond.